2017. április 22., szombat

Nikola Tesla - az elfeledett feltaláló és zseni

Miért is lehet érdekes tudós emberek életéről olvasni? Mi a siker titka? M az, ami az IQ és  tehetség mellett nagy szerepet játszik?


 "Különc volt, egy igazi csodabogár. Szinte nincstelenül halt meg, mégis a század egyik legjelentősebb feltalálója és lángelméje volt. Legenda rovatunk mai főszereplője nem más, mint a szerb-amerikai fizikus és feltaláló, mérnök és filozófus, a zseni, akiről elnevezték a mágneses indukció SI-mértékegységét: Nikola Tesla (1856 – 1943). 

Ha most fejcsóválva nézed a monitort, miszerint még életedben nem hallottál erről a fickóról, ne ess kétségbe: nem csak te nem voltál oda a fizikaórákért. Nem jön semmiféle száraz tananyag, csupán egy főhajtás egy zseni előtt. Hogy olvasás helyett inkább mozgóképen vizsgálódnál? Semmi akadálya, ez esetben ajánlom figyelmedbe a Tökéletes trükköt, mely remekül szemlélteti Tesla gondolkodásmódját, noha a film nem is feltétlen róla szól. 
1899-ben Tesla Colorado Springsben folytatott kísérleteket a drótnélküli energiaátvitellel (ahogy azt a Tökéletes trükk című filmben is láthattuk). Kísérleti berendezéseivel több százezer volt elektromos feszültséget hozott létre, amellyel képes volt mesterséges villámok előállítására is. Rájött, hogy a villámlás mellékjelenségeként rendkívül alacsony frekvenciájú rádióhullámok kerülnek kisugárzásra, amelyek gyakorlatilag akadálytalanul képesek behatolni a földfelszínbe is. Ezzel a felfedezésével megtalálta azt a frekvenciát, amellyel Föld elektromágnesesen rezonál. 40 kilométer távolságból, vezeték nélkül működtetett 200 villanyizzót, és 40 m hosszú mesterséges villámokat keltett, felhasználva az ionoszféra energiáját. Tesla munkáját akkoriban nem támogatta a tudományos közélet, és mivel felfedezéseinek gazdasági hasznát sem látták, munkájához nem talált szponzorokat, így az félbeszakadt. A HAARP-project további részletei

Teslát elsősorban az elektromosság foglalkoztatta, legtöbb kísérlete is erre irányult, noha végzett kutatásokat és fejlesztéseket a gépészettel és a mágnesességgel kapcsolatban is. Élete során közel százötven (egész pontosan 146) szabadalmat jegyeztetett be, melyek közt voltak igen meghatározóak is, s ami Teslával kapcsolatban a leginkább csodálatra méltó, hogy számtalan olyan elképzelése, kutatása és megvalósítása volt, mely hosszú évtizedekkel megelőzte korát. 

Ha elkezdjük felsorolni a nevéhez fűződő találmányokat és terveket, akkor elképesztő listával találjuk szembe magunkat, ami már-már a hihetetlen határait súrolja. Hisz gondoljunk bele, a múlt század elején tevékenykedett, de az ő nevéhez fűződik többek közt a váltakozóáramú motor, a vezeték nélküli energiatovábbítás (!), a távirányítás, illetve a rádió (!). 

Kiterjedt kutatást végzett az energiatakarékosság témakörében, többek közt az ő elméjéből pattant ki a kis fogyasztású világításra szolgáló vákuum és gáztöltésű kisülési csövek ötlete, de a téma nagyobb léptékben is foglalkoztatta, jó példa erre a koncentrált napenergia erőmű feltalálása. A zseni azonban leginkább a tudomány talaján érezte otthon magát, a világi dolgokkal állandó problémája akadt (legjobb példa erre az Edisonnal szembeni afférja, ami később egyoldalú ellenségeskedésbe torkollott). Tesla pedig olyannyira nem értett alapdolgokhoz, mint amilyen a pénz, az üzlet, vagy épp az üzleti szektor működése, hogy végül szegényen, kis túlzással élve kisemmizve hunyt el. Ha nem így lett volna, ma már talán máshol tartana a világ, mert Tesla kétségkívül korszakának legnagyobb zsenije volt, akit ha hagynak teljesen kibontakozni, ma előrébb járna a tudomány, de az energiaszektor biztosan. "



A tökéletes trükk - Úgy átvernek, hogy koppan az állad 

A film ITT

 *****
Válaszok




  1. Rengeteget olvastam róla. Szinte mindent amit valaha leírtak. A Tesla tekercs mozgatta meg leginkább a fantáziámat. Azok a "nem anyagi" részecskék melyeknek a terjedéséről semmit sem tudunk, illetve csak azt, hogy hogyan nem... Mint pl. a gondolat, mint ahogy nemrégen talán ezeknek az olvasmányaimnak hatására írtam is. Hatalmas elme volt. Sajnálom, hogy a minden érdekességre tapadó "ezotérikusok" (bár csak a lényegét nem értették a gondolkodásának) szinte kisajátították, s ezzel jelentősen lejáratták a közvélemény előtt. Pedig ő nem fantaszta, hanem TUDÓS volt. Talán az egyik legnagyobb akit a hátán hordott a föld.
  2. Talán nincs már sok hátra ahhoz sem, hogy pont ezeknek a kísérleteknek köszönhetően rábukkanunk az "élet" mibenlétére is. Tesla közel járt hozzá. Állítólag tőle függetlenül Einstein is, de ő megrémült attól amire rájött, és félretette.

    ****


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése