2015. július 2., csütörtök

Logikai játékok - dobozparadoxonok

Ördöglakat- Logikai játékok, főleg fából

Dobozparadoxonok

2008.11.02. 13:05 Gál Péter F.

Még a gondolkodtató játékokat nem különösebben kedvelők körében is népszerűek a paradoxonok, az elsőre megmagyarázhatatlannak tűnő jelenségek. A következőkben bemutatott két játék gondolkodtató is, paradoxon is, nem meglepő, ha sokaknak tetszik.

 A játék célja az elemek átrendezése oly módon, hogy a doboz tetején látható kis téglatest is beférjen még a dobozba. Elsőre lehetetlennek tűnik a feladat, hisz szemmel láthatóan a doboz tele van. Sokan arra gyanakodnak, hogy valami trükkös nyílás vagy mechanizmus rejt el egy elemet. De nem, semmi csalás, íme az elemek és a doboz:



A megoldás nyitja az elemeket méretezésének nagyon pontos és ötletes megválasztásában rejlik. Átrendezve, az új elemmel együtt, minden irányban egy mm-rel nagyobb lesz az összerakott téglatest. Ez pedig szabad szemmel nagyon nehezen észrevehető különbség.
A másik elrendezés:

A játékot Thomas O'Beirne angol matematikus találta ki a múlt század 60-as éveiben és az "Olvasztótégely (Melting Block)" nevet adta neki.
Hasonló elven működik a "Paradoxopiped" vagy más források szerint "3D Geometrex" nevű játék:

Szintén a doboz tetején található 9. elemet kell az elemek átrendezése után a dobozba tenni. Így:

Kicsit könnyebben észrevehető a trükk. Az átrendezett elemekből alkotott téglatest mérete csak az egyik dimenzióban tér el az eredetitől, így az eltérés könnyebben észrevehető. A doboz és az elemek:

A Paradoxopiped-et először 2000-ben publikálta kiötlője Gianni Sarcone.
Mindkét játékot bükkfából készítettem. Az Olvasztótégely olajjal kezelt, a Paradoxopiped kezeletlen. Magyarországon boltban még nem találkoztam hasonló típusú játékkal.
A dobozparadoxonokról is részletesebb információ található az Ördöglakatok, pentomínók és társai c. könyvben.
http://ordoglakat.blog.hu/2008/11/02/dobozparadoxonok

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése